Het stationsgebied van Utrecht Centraal wordt in verschillende fases getransformeerd tot een ontmoetingsplek voor iedereen die daar wil reizen, winkelen, wonen en werken. Eén van die fases (3A) is het realiseren van een 90 meter hoge woontoren direct grenzend aan het spoor en pal boven een zeer karakteristiek monument aan de Van Sijpesteijnkade. NS Vastgoed heeft met een selecte uitvraag ca. 10 partijen uitgenodigd om in twee fases te komen tot een overeenkomst met 1 partij. Onze inschrijving was één van de drie overgebleven consortia voor een grondbieding. Alle 188 appartementen zouden door een Nederlands pensioenfonds worden afgenomen.
Het stedenbouwkundig plan voor de Van Sijpesteijnkade, gaat uit van drie gebouwen samen met een opgang naar het Forum (opgetild semi-openbaar park op de parkeergarage). De gebouwen in de onderbouw krijgen als interpretatie van het verleden een pandsgewijze opzet. De woontoren staat op betonnen kolommen separaat van het monument.
Het ontwerp brengt een nuance aan in de stedenbouwkundige uitgangspunten door de woontoren en het monument fysiek aan elkaar te koppelen. Ondanks de grote verschillen in schaal en architectuur vormen ze samen, in tegenstelling tot een separate opzet, een krachtig totaal met een rijker contrast. Wit metselwerk in combinatie met verdiepingshoge vensters, geven een tijdloze architectuur en het gevoel van allure. Balkons versterken rondom de sculptuur en omkaderen nieuwe panorama’s op de stad. Een riante en volledig glazen centrale entree ontsluit de appartementen en horeca. Door deze glazen interventie wordt er binnen de sculptuur, subtiel een individueel pand aan de spoorzijde gevormd. Het monument wordt herbestemd tot horeca waardoor een levendige plint aan de Van Sijpesteijnkade gegarandeerd is.
Het consortium waar iDea Compact onderdeel van uitmaakte bij de bieding: Studio ZE, Borghese Real Estate, Adriaan van Erk, Strukton Worksphere, NIELS architecture en iDea Compact.